06. maart 2012 · Reacties uitgeschakeld voor Zenders · Categorien:Techniek & Apparatuur · Labels

De zender is het onderdeel waarmee je je model bestuurd. Het is voorzien van stuurknuppels en soms meerdere schuiven en schakelaars. Basismodellen hebben alleen de knuppels, en er bestaan analoge en computergestuurde zenders, voorzien van meer of mindere mate van intelligente programma’s.

Modulatiesoorten
Zenders die we bij onze hobby gebruiken maken voornamelijk gebruik van frequentiemodulatie (FM). De frequentieband is meestal 35MHz of 40MHz, waarbij het specifieke kanaal bepaald wordt door een kristal. Modernere zenders hebben een syntesizermodule, waarbij het kanaal kan worden gekozen in een menu in de zender, of een kanaalschakelaar.
De laatste ontwikkeling zijn zenders, waarbij het niet meer noodzakelijk is om een kanaal te kiezen, maar er gebruik wordt gemaakt van spektrummodulatie of frequentiehopping.

Een aantal merken

Via onze weblinks kun je ook naar een aantal fabrikanten van radiografische apparatuur navigeren. Er zijn tegenwoordig veel producenten van zenders en ontvangers, dus waarschijnlijk is er veel meer keuze dan hieronder staat vermeld. We beperken ons hier dan wellicht tot de meest voorkomende merken, die je bij onze vereniging tegen zou kunnen komen.

  • Futaba (Robbe)
  • JR (Graupner)
  • Multiplex
  • Spektrum

 

Reacties gesloten.