De meeste modelvliegers zullen toch wel zeggen dat ze ooit begonnen zijn met een beginners zwever. Het is de goedkoopste manier om met de hobby te beginnen. Een beginners zwever heeft meestal een spanwijdte zo rond de 2 meter, en men heeft vaak genoeg aan een voordelige 2-kanaals zender.

Niet alleen voor beginners…
Toch is het model zweven zeker niet alleen voor beginners. Er zijn toch takken van de zweefsport die met top-technieken werken, wedstrijden en schaalmodellen. Dit zijn dan ook niet meer de goedkoopste artikelen. Kortom, het modelzweefvliegen is er voor jong en oud, beginner en expert. Houtbouw komt hier ook nog zeer veel voor, hoewel velen, net als de grote voorbeelden, zijn overgestapt naar glasvezels, koolstof en andere kunststoffen.

Startmethoden
De meest voorkomende vraag van niet-modelvliegers t.a.v. modelzweefvliegtuigen is natuurlijk : “Hoe krijg je het apparaat in de lucht?”. Heel simpel, we hebben natuurlijk onze grote voorbeelden maar te volgen :

  • Lierstart, hierbij gebruiken we een rubber, of elektro lier.
  • Sleepstart, hier wordt je een eindje geholpen door een mede modelvlieger met een motorkist.
  • Zelf start, dan heeft het model een elektro hulpmotor.
  • Handstart, gooi het model toch gewoon met de hand van een hoge berg.

Hoe blijf je “boven”
Op onze vereniging hebben we niet de mogelijkheid om met hellingwind boven te blijven. Op de club moeten we het dan ook van de thermiek hebben. Thermiek is er natuurlijk niet altijd, en overal. Op onze vereniging hebben we dan ook wel een jaarlijkse registratie van wie de langste zweefvlucht heeft gemaakt. Voor het hellingvliegen gaan we meestal naar het buitenland. De Eiffel, en de Wasserkuppe zijn bekende gebieden in Duitsland, er zijn er echter nog veel meer.

Dynamic Soaring
Naast thermiek en hellingvliegen is er een bijzondere vorm van hellingvlucht, het zogenaamde “dynamic soaring”. Als je denkt dat zweefvliegen altijd suf en langzaam is, moet je maar even dit filmpje bekijken, waar een snelheid van 392Mph wordt gehaald, dat is boven de 620km/u