3D-Printen

Tegenwoordig zijn we al zover dat we onze modelvliegtuigen in 3D kunnen printen.

Zo is het mogelijk om de files (STL) die nodig zijn om te printen online kunt aanschaffen voor een redelijk bedrag, bijvoorbeeld bij www.planeprint.com.
De meest gebruikte materialen zijn LW-PLA Lightweight PLA , PLA en TPU (flexibel)
Bij LW-PLA moet je voorstellen dat het materiaal zodra het uit de spuitmond komt ongeveer 50% uitzet, het gaat als het ware schuimen en hard dan uit. Het materiaal is erg taai en superlicht in gewicht. Het uitzetten of schuimen is afhankelijk van de temperatuur waar je mee print (Ongeveer 235 graden Celsius)
PLA daarentegen is eenvoudiger te printen (ongeveer 200 graden Celcius) het is harder en zal makkelijker breken.
Voorwaarde is dan ook dat je daar rekening mee houd in de constructie, vaak worden daarvoor extra ribben toegevoegd of koolstofbuizen toegevoegd.
TPU lijkt uiteindelijk een beetje op rubber en is dus perfect te gebruiken voor wielen of scharnieren.

de Eagle van Planeprint
De Big Bobber van Planeprint

De Eagle 3d geprint door een lid van de TRMC

Bij de TRMC zijn ook leden die hun eigen modelvliegtuigen zelf ontwerpen of bestaande modellen geschikt maken voor 3D printen. Het ontwerpen is al een hobby op zich.
Zo is er een model gemaakt van de oude Lazy Bee, er is een jaar aan gewerkt om het toestel geschikt te krijgen voor 3D printing met LW-PLA.
Hierbij is uitgegaan van de orginele tekening van de Lazy Bee. Orgineel heeft de Lazy Bee een zeer eenvoudig landingsgestel, het is erg labiel omdat de wielen dicht tegen de romp zitten. In dit ontwerp is een verend landingsgestel toegepast .
De uitdaging bij dit ontwerp is printen met LW-PLA. Je moet je voorstellen alsof je een tube tandpasta leeg knijpt, je trekt baantjes. Als je dan 1 laag geprint hebt gaat de printer een stapje omhoog en begint opnieuw te printen met de volgende laag. Het LW-PLA blijft schuimend uit de spuitmond komen op het moment dat de printer naar de tweede laag moet. Omdat de printer naar een begin punt moet zal hij van het laatste punt naar het nieuwe punt in laag 2 materiaal blijven uitstoten, Het resultaat heet “stringing” en geeft enorm veel rommel in je uiteindelijke resultaat.
De kunst om dit te voorkomen zit in het ontwerp. Ontwerp zodanig dat de printer aan 1 stuk door kan printen, daar zit de uitdaging.

Ontwerp Lazy Bee spanw. 135 cm

De Lazy Bee, alle delen 3D geprint

Ontwerp zwever Giom spanw. 165 cm

Zodra de eerste vluchten zijn gemaakt met deze toestellen zullen we uiteraard wat videomateriaal toevoegen.

De printer!

Voor het 3d printen ben je natuurlijk een 3D printer nodig.
Het is belangrijk dat je kiest voor een printer die het formaat van jou aangeleverde files kan printen.
Zo is een printbed van 25 x 25 cm en een printhoogte van 25 cm over het algemeen al voldoende.
Je kunt kiezen uit diverse merken zoals FL-Sun , Creality, Prusa enzv enzv. Ook zijn er zelfbouwprinters op de markt van bv het type RepRap.
Maar uiteindelijk is de prijs voor de meeste nieuwe gebruikers belangrijk, wat kun je of wil je besteden?
Een printer van Creality bv de CR10 koop je in Nederland al voor 300 euro.
De resultaten met deze printers zijn zeker niet slecht, zelf gebruik ik een CR10 en een CR10 Smart Pro.
De laatste is muisstil in gebruik , print wat sneller en heeft een uitstekend resultaat.
Kijk eens bij 123D-print of bij 3D-Jake op het internet, daar vind je zeer veel informatie over de printers en de diverse soorten PLA enzv.

De Creality CR10 Smart Pro